REGULAMIN TARGOWISKA

Niniejszy regulamin określa zasady korzystania z Targowiska SPIŻARNIA WARMIŃSKA w Tomaszkowie, ul. Pszczela 16, 11-034 Stawiguda.

  1. Targowisko SPIŻARNIA WARMIŃSKA w Tomaszkowie, zwane dalej Spiżarnia Warmińska, zlokalizowane jest w hali Spiżarni Warmińskiej przy ulicy Pszczelej 16.
  2. Teren targowiska obejmuje halę targową opatrzoną napisem „Spiżarnia Warmińska" wraz z parkingiem.
  3. Nadzór nad targowiskiem sprawuje administrator i właściciel obiektu".
  4. Ostateczna decyzję o zakwalifikowaniu producenta/wystawcy do uczestnictwa w imprezach targowych podejmuje administrator zwykłą większością głosów przy obecności co najmniej połowy członków. W przypadkach równej ilości głosów decyzję podejmuje administrator i właściciel obiektu.
  5. Targowisko czynne jest w soboty, od godziny 7.00 do godziny 13.00.
  6. Godziny mogą ulegać zmianom po wcześniejszym poinformowaniu sprzedających i konsumentów.
  7. Mogą być organizowane inne wydarzenia we wcześniej ustalonych z wystawcami terminach i godzinach.
  8. Dowóz towarów do punktów handlowych na targowisku i ich odwóz winien odbywać się w następujących godzinach:
    • dowóz od godziny 6:00 do godziny 7.00
    • odwóz od godziny 13:00 do godziny 14:00.
  1. Sprzedaż na targowisku jest prowadzona ze stoisk handlowych.
  2. Prowadzący targowisko może wyznaczyć stałe punkty sprzedaży dla określonych rodzajów towarów.
  3. Wszystkie towary mogą być wystawiane tylko w granicach stoiska, z którego prowadzona jest sprzedaż.
  4. Zabrania się odstępowania miejsca sprzedaży przez osoby, którym miejsce to wyznaczono.
  5. Sprzedawcę, do sprzedawania jego towarów, może zastąpić inna wyznaczona przez Niego osoba, po wcześniejszym poinformowaniu o tym fakcie administratora.
  6. Obiekty i urządzenia handlowe ustawione niezgodnie z planem zagospodarowania targowiska oraz w ciągach komunikacyjnych będą usuwane na koszt i ryzyko sprzedającego.
  7. Stoisko handlowe powinno być oznaczone nazwą lub imieniem i nazwiskiem
  8. Na targowisku mogą być sprzedawane:
    • wszystkie towary i artykuły nie wyłączone z obrotu na mocy odrębnych przepisów oraz pod warunkiem, że ich sprzedaż na targowisku nie narusza powszechnie obowiązujących przepisów prawa,
    • lokalne produkty żywnościowe, pochodzące bezpośrednio od producenta,
    • winna być prowadzona praktyczna edukacja konsumenta w bezpośrednim kontakcie z producentem.
  1. Całkowitą odpowiedzialność za jakość sprzedawanych produktów oraz legalność i zgodność z obowiązującymi przepisami ponosi sprzedawca.
  2. Na targowisku zabroniona jest sprzedaż:
    • nafty, benzyny, oleju napędowego,
    • trucizn i środków leczniczych,
    • broni palnej, pneumatycznej i białej, przedmiotów do miotania chemicznych środków obezwładniających, amunicji, materiałów wybuchowych oraz materiałów pirotechnicznych,
    • kamieni i metali szlachetnych oraz wykonywanych z nich wyrobów bez wymaganej cechy probierczej,
    • zagranicznych banknotów i monet będących w obiegu,
    • papierów wartościowych.
  1. Sprzedawcy lub zastępcy sprzedającego powinny wykonywać swe czynności w taki sposób, aby nie przeszkadzać innym w sprzedaży i zakupach.
  2. Od godziny 14.00 w sobotę do godziny 7.00 kolejnego dnia targowego, zabrania się pozostawiania na targowisku przedmiotów i urządzeń, które uniemożliwiałyby utrzymanie porządku lub zagrażałyby bezpieczeństwu przeciwpożarowemu.
  3. Na targowisku przewiduje się możliwość prowadzenia sprzedaży w miejscach objętych rezerwacją.
  4. Pobiera sie opłatę z tytułu rezerwacji stoisk handlowych w wysokości:
    • 100 zł, dla osób, które korzystają z prądu (np. korzystanie z podłączenia do prądu urządzeń chłodzących);
    • 50 zł dla osób, które nie korzystają z prądu.
  1. Wysokość opłaty za rezerwację określa administrator dotyczy 1 dnia handlowego.
  2. Opłaty za rezerwacje winny być dokonywane na rachunek bankowy w oparciu o wystawioną fakturę VAT
  3. Opłacenie rezerwacji następuje na okres jednego miesiąca.
  4. Odnowienie rezerwacji następuje od 15 do 20 dnia każdego miesiąca, na miesiąc następny.
  5. Osobie z wykupioną rezerwacją gwarantuje się możliwość handlu na danym stoisku, pod warunkiem zajęcia go do godziny 7.00, w każdą sobotę.
  6. Jeżeli mimo opłaconej rezerwacji, sprzedawca lub osoba zastępująca go nie będzie obecny w ustalonym terminie na stanowisku, wówczas będzie on skreślony z listy sprzedających.
  7. Korzystający z targowiska obowiązani są do pozostawienia zajmowanego miejsca sprzedaży i jego otoczenia w należytym porządku, a w szczególności usunięcia wszystkich opakowań (np. kartony, woreczki foliowe itp.) oraz odpadów po sprzedawanych produktach (np. liście kapusty, łuski z cebuli itp.) do koszy śmietnikowych znajdujących się przy stanowisku sanitarnym. W przypadku niedostosowania się do powyższego obowiązku, administratorowi przysługuje prawo odmowy udostępnienia stanowiska handlowego już w następnym dniu targowym a uiszczona opłata rezerwacyjna zostanie przeznaczona na pokrycie kosztów związanych z usunięciem pozostawionych na stanowisku opakowań i odpadów.
  8. Osoby prowadzące handel na targowisku obowiązane są do przestrzegania regulaminu targowiska oraz innych przepisów obowiązującego prawa, w szczególności przepisów porządkowych, sanitarnych, przeciwpożarowych oraz innych powszechnie obowiązujących przepisów związanych z prowadzeniem działalności handlowej i obrotem towarami.
  9. W sprawach nieuregulowanych w niniejszym Regulaminie wszelkie decyzje podejmuje administrator.

 

 Zostań Wystawcą - Napisz do Nas

 

Wybierz pliki
Size limit for each file is 100 MB
    captcha