Opis
Miód Lipowy
Miód pochodzi spod warmińskich starych i aromatycznych lip. Lipa jest królową pożytków miododajnych, a miód uważany jest za jeden z najsmaczniejszych i najwartościowszych.
Właściwości Miodu Lipowego:
- Działa przeciwkaszlowo, wykrztuśnie i napotnie - co jest wykorzystywane przy przeziębieniach.
- Polecany jest w chorobach serca i układu krążenia, obniża ciśnienie tętnicze krwi.
- Olejki eteryczne wywierają łagodne działanie rozkurczające i uspokajające, co jest szczególnie cenne u osób z chorobami serca.
- Skuteczne działanie w leczeniu schorzeń układu nerwowego, między innymi w nerwic, stresu i bezsenności.
- Z uwagi na dużą zawartość fruktozy jest również cennym środkiem dla chorych na cukrzycę niezależną od insuliny (cukrzyca typu II).
Skład Miodu:
- Cukry: glukoza, fruktoza, maltoza, melecytoza, sacharoza.
- Kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy, glukonowy, winowy, mlekowy, bursztynowy, borowy i inne.
- Aminokwasy: alanina, leucyna, glutamina, arginina, metionina, aspargina, cystyna i inne.
- Witaminy: B2, B1, PP, B6, H, A, C, D, H, K.
- Enzymy: inwertaza, amylaza, katalaza, fosfataza, oksydaza glukozy.
- Biopierwiastki: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź, krzem.